Składniki:
pół kilograma boczku
4 szklanki mąki
2 szklanki tartego sera Cheddar
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli i czosnku
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 jajka
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju roślinnego
Usmaż boczek w dużej patelni na średnim ogniu , aż się zarumieni, około 10 minut. Papierowymi ręcznikami wytrzyj nadmiar tłuszczu z bekonu.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj około 25 podstawek dla babeczek.
Wymieszaj w dużej misce mąkę , ser cheddar, proszek do pieczenia, sól, czosnek, pieprz czarny .
Ubij jajka , mleko i olej roślinny małej misce ; Wymieszaj wszystko dokładnie. Delikatnie obtocz boczek w cieście. Nałóż łyżkę ciasta do przygotowanych muffinów.
Piec w nagrzanym piekarniku , aż wykałaczka włożona centrum wychodzi czysta , od 15 do 20 minut. Podawać ciepłe.