Sałatka Gyros

Przygotowanie potraw na przyjęcia i nie tylko jest rzeczą trudną. Często się zdarza że podczas szykowania obiadu lub kolacji albo jedzenia na spotkanie rodzinne to przypalamy lub dodajemy przypadkiem niewłaściwy składnik który powoduje zepsucie smaku całego jedzenia. Dlatego często warto przygotować coś innego niż dania ciepłe, przykładem dań możliwych i łatwych do przygotowania jest wiele. Takim daniem jest sałatka gyros którą większość ludzi lubi za jej prostotę oraz smak. By przygotować tą sałatkę potrzeba naprawdę nie wiele, większość składników znajdziemy w domowej piwniczce oraz w lodówce.

Sałatka Gyros

Przygotowanie sałatki gyros:

Aby przygotować sałatkę gyros musimy na sam początek umyć dwie piersi kurczaka które następnie kroimy w paseczki. Kolejną czynnością będzie ich doprawienie przyprawą która nazywa się tak samo jak nasza potrawa. Na koniec historii przygotowawczej kurczaka musimy odstawić go do lodówki na dwie godziny (najlepiej przygotować go dzień wcześniej i schować go do lodówki na parę godzin). Następnie musimy przygotować sos czosnkowy składający się zaledwie z pięciu składników. A więc przygotowujemy miskę do której dodajemy majonez oraz śmietanę lub jogurt, osobiście używam majonezu kieleckiego oraz śmietany osiemnastki. Całość doprawiamy według gustu solą oraz pieprzem, nie możemy jeszcze zapomnieć o kluczowym składniku którym jest sam czosnek. Czosnku dodajemy kilka ząbków gdyż wszystko zależy od ilości naszej mieszaniny.

Teraz przyszedł czas na pozostałe składniki które musimy pokroić i odsączyć. A więc do składników które musimy odsączyć są to: kukurydza, fasola, ogórki konserwowe, paprykę konserwową oraz cebule i kapustę pekińską.

Następnie od kolejno podanych produktów wykonujemy następujące czynności. Kukurydze z puszki odsączamy z wody po czym umieszczamy ją w jakimś naczyniu. W przypadku fasoli wykonujemy to samo lecz w między czasie musimy ją przepłukać wodą. W przypadku ogórków wyciągamy ich kilka po czym kroimy je w drobną kostkę oraz to samo wykonujemy z papryką. Pozostała nam cebula którą musimy przeciąć na cztery części po czym kroimy ją a drugim składnikiem pozostałym jest kapusta pekińska która zostanie drobno pokrojona.

Wcześniej przygotowane mięso smażymy na patelni z olejem. Gdy stwierdzimy że jest gotowe odstawiamy do naczynia które potem zostawiamy do ostudzenia. Na tej samej patelni przygotowujemy cebule do momentu zeszklenia. Na sam koniec pozostało nam ułożyć warstwami nasze przygotowane składniki.

Ułożenie składników:

Układamy następująco: na samym dnie miski wkładamy mięso które zostanie polane ketchupem. Następnie ma się znaleźć cebula wraz z ogórkami. Po nich ma się znajdować kukurydza z fasolą i papryką. A na sam koniec sos z kapustą, całość układamy aż do wypełnienia miski.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Porady, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz