Gotowanie warzyw #1

Aromaty i przyprawy

Bez względu co gotujesz, zawsze musisz próbować urozmaicić smak lub go zwiększyć. Zacznij od cebuli i czosnku – rozgrzej patelnie i wrzuć na nią te warzywa posiekane w drobną kostkę. Smaż dopóki lekko nie zbrązowieją i nie wypuszczą aromatycznego zapachu w powietrze. Dodaj szczyptę posiekanej papryki lub drobną pocięta kostkę chilli. Warto dodać jeszcze trochę imbiru. Dzięki takiej mieszance, jakiekolwiek smażone danie, nabierze warzywnego aromatu.

Image and video hosting by TinyPic

Po podstawowych warzywach, przyszedł czas na przyprawy. Podstawą jest sól i pieprz. Warto dodać różnego typu zioła i przyprawy. Użyj świeżych ziół oraz tymianku, oregano i natki z pietruszki. Ja lubię dodać również kminek, kolendrę i paprykę. Niektóre warzywa idealnie łączą się z innymi przyprawami. Na przykład dynia i ziemniaki, łączą się idealnie z cynamonem i gałką muszkatołową, zaś groch pasuje do tymianku, mięty lub cytryny. Marchew i buraki, smakują niesamowicie ze szczyptą kminku. Gałka muszkatołowa idealnie uwydatnia smak warzyw o ciemnym lub zielonym kolorze.

Równowaga jest bardzo ważna w kuchni. Jeśli warzywa są gorzkie, śmiało można dodawać do nich odrobinę nektaru z agawy, lub cukru. Aby dodać nieco kwaskowatości jakiemuś daniu,  warto wycisnąć trochę soku z cytryny lub dać trochę octu – zamiast kwasku cytrynowego.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Porady. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz